Subscribe Twitter FaceBook

Pages

Showing posts with label Mcq on metal and Non metal. Show all posts
Showing posts with label Mcq on metal and Non metal. Show all posts

Friday, 3 June 2011

Mcq on metal and Non metal

CHAP TER - Metals and Nonmetals

                                       (MCQ) CBSE Class 8: Solved Science
1. The property of metals by which they can be beaten in to thin sheets is called-
a. malleability
b. Ductility
c. conduction
d. Expansion
Ans . 1. (a)
2. Which one of the following is metal?
a. C
b. N
c. Na
d. O
Ans . 2. (c)
3. Which one of the following is non metal?
a. Zn
b. Al
c. Fe
d. N
Ans . 3. (d)
4. All materials shown property of malleability expect
a. Iron
b. Graphite
c. Aluminium
d. Silver
Ans . 4. (b)
5. Which one of the following is a good conductor of electricity?
a. Iron
b. Plastic
c. Wood
d. Glass
Ans . 5. (a)
6. The property of metal by which it can be drawn into wires is called
a. Conductivity
b. malleability
c. Ductility
d. Decorating
Ans . 6. (c)
7. The metals that produce ringing sounds, are said to be-
a. malleable
b. sonorous
c. Lustrous
d. hard
Ans . 7. (b)
8. Which metal is found in liquid state t room temperature?
a. Fe
b. Zn
c. Hg
d. Al
Ans . 8. (c)
9. The solution of ash of magnesium ribbon is-
a. Acidic
b. Basic
c. Neutral
d. All of these
Ans . 9. (b)
10. What is the product when sulphur reacts with oxygen?
a. Sulphuric acid
b. Sulphur trioxide
c. Sulphurous acid
d. Sulphur dioxide
Ans . 10. (d)

Popular Chemical Papers